20 Eylül 2011 Salı

KIZLIK ZARININ ŞEKİLLERİ Sağlıklı Yaşam İçin


                       Kızlık zarının pek çok şekilleri vardır.
Anüler Himen (Yuvarlak halka)Kızlık zarı şekli "yuvarlak halka" olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda "hymen duhule müsait" denir. Halk arasında ise "esnek zar" tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)
Kresentrik Himen (Yarımay)Kızlık zarı şekli "yarımay" dır. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.
Septalı Himen (Ara bölmeli)Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, "zara ait ara bir doku parçası" vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.
Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu)Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile kızlık zarı şekli adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.
İmperfore himen
(Deliksiz) (Patolojik tip)
Hymenin ortasında delik yoktur ve "vajina girişi tamamen kapalı"dır. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir. "Hymen Imperforatus" da denir.
Mikroperfore himen
(Küçük delikli)
Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.
Multipar himen
(Doğum yapmışlarda bulunan)
Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar "karinkül (hymen artığı)" olarak adlandırılır.
Kızlık zarı türlerini ayrıntılı bir şekilde görmek için tıklayınız  >>> 
Şekli dışında kızlık zarları deliğin ve serbest kenarın karakteri, zarın kalınlığı ve zarın direncine göre de sınıflandırılabilir.

Bazı kızlık zarları sert (rigid), bazıları esnek kıvamlıdır. Kızlık zarının sert, kalın veya yüksek kenarlı olması ileride kişinin ilk ilişkisinin de zor olacağını ifade eder.
Bu nedenle genç kızların evlenmeden önce genel bir jinekolojik muayene olarak durumlarını bilmeleri, ilk deneyimlerinde bilinçli olmalarını sağlar. 

Hiç yorum yok:


Sağlık ve Tıp Sağlık Bilgileri
site ekle site ekle